2011. november 14., hétfő

ŐSERDŐ MAGYARORSZÁGON


Őserdőt alakítanak ki Magyarországon 
Egyedülálló kezdeményezésre kerül sor Zánkán, a Kopaszoki erdőrezervátum területén. Magyarországon először fordul elő, hogy egy magántulajdonosi közösség erdőterületet engedjen át a természetnek, és gazdálkodástól mentes zónát alakítson ki. A nyolc hektár (16 futballpálya nagyságú) területen a jövőben bárki megcsodálhatja a Balaton-felvidék természetes erdeit.

A határkijelölés véglegesítése során megfestik a fákat, melyben a helyi általános iskola diákjai segítik a WWF Magyarország munkáját. A gondos védelemnek köszönhetően máris szinte vadonra emlékeztető állapotokat láthat az érdeklődő. Sok holt fa, valamint idős, változatos erdők láthatók itt, ahol a szakemberek eddig három, a Balaton-felvidékre nézve új gombafajt és egy, a Bakonyra vonatkozóan új rovarfajt fedeztek fel.

Magyarországon rendkívül kevés olyan erdőterület található, amelyben nem folyik erdőgazdálkodás. Sok növény és állat, vagy éppen gombafaj ugyanakkor csak a háborítatlan erdőkben tud tartósan fennmaradni. Énekesmadarak, denevérek, ritka erdei növények, különleges gombák kötődnek a holt fákhoz és az „őserdők" más, fontos elemeihez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése