2013. június 29., szombat

A fotó, amely összetörte egy anya szívét

Amikor Anne Belanger megkapta második osztályos fiának osztályképét, undorral tette vissza a borítékba.
8523151
A képen a tanárok és a diákok három sorba sorakoztak fel. Egy diák azonban hiányzik a sorból.
A jobb szélső sarokban azonban ott van fia, Miles Ambridge, kerekesszékben, elszigetelve az osztálytársaktól. Annak ellenére, hogy a sarokban ült, a 7 éves kisfiút vonzza a kamera, mindent bevet, hogy közelebb kerüljön a barátaihoz, a mosolyt sem lehet letörölni az arcáról.
Az anya alig tud ránézni a fényképre, amikor megteszi harag és szomorúság önti el.
“Nézd milyen angyal rajta.” – mondja a New Westminster-i anyuka, alig tudja visszatartani könnyeit. “Kiközösítik. Pedig annyira részese akart lenni a csapatnak.”
Miles gerinc izomsorvadással küzd, ami egy genetikai betegség, és amely a gerincvelő idegsejtjeit támadja meg, ennek következtében a test, különösen a karok és lábak izmai elgyengülnek. A betegség nem befolyásolja a kognitív képességeket.
Miles betegségét 13 hónapos korában fedezték fel, az orvosok akkor azt mondták a szülőknek, fiúk sosem fog járni.
A kerekesszék miatt Miles már rengeteg kihíváson ment át, többen, mint a hasonló korú gyerekek, nyilatkozta édesapja, Don Ambridge. Éppen ezért volt szívszorító őt a csoporton kívül látni.
Don Ambridge, aki elsőként látta a fotót, úgy érezte ez a kép megalázó fiára nézve.
“Valamilyen oknál fogva még rosszabbul érzem magam, amikor látom milyen boldog a képen.” – nyilatkozta az apuka. “Azt hiszem ez azért van mert még ártatlan… Naiv még, és nem tudja milyenek az emberek.”
Miles és anyukája
Miles és anyukája
Miles szülei úgy döntöttek, nem mutatják meg a fotót fiuknak. Belanger elmondta, a kisfiú “mélységesen tudatában van annak, hogy más mint a társai”. Ha látná, bizonyára mélységesen fájna neki.
Ennek ellenére szülei mégis a nyilvánosság elé tárták a képet, hogy felhívják a figyelmet a sérült emberek felé irányuló diszkriminációra.
A szülők a képet készítő cég Facebook oldalára töltötték fel a fotót, ahonnan a cég letörölte, személyiségi jogok sértése miatt. A szülők nem elégedtek meg a reakcióval, ismét feltöltötték a fotót, de ezúttal a többi iskolás arcát kitakarták. Idő közben a családapa az iskolába is elküldte a képet, ahol az igazgató azonnal felvette a kapcsolatot a készítővel.
Az iskola igazgatója elmondta, kellett egy kis idő, amíg a fényképes cég belátta a hibát, és elismerte a tévedést.
“Szeretnénk azt hinni, hogy csak tévedtek.” – mondta az igazgató, aki hozzátette: “De idő közben a szülőket igen megbántották.”
Miles édesanyja az iskolát és a képkészítő céget is hibáztatja. A fotót idő közben ismét elkészítették, ezúttal a kis Milest kivették a kerekesszékből és átültették barátai közé.
A cég menedzsere elismerte a hibát, és bevallotta, a fényképésznek tanulnia kell a hibáiból.
Belanger szerint a kép diszkriminatív és a társadalmi megbélyegzést tükrözi a fogyatékos emberekkel szemben.
“A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni, de ha ez a felnőttektől jön az még rosszabb.” – nyilatkozta az anya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése