2013. június 1., szombat

A legtöbb probléma megoldásához csak szeretet kell. (Soteria-Menedék Program)





A Soteria-Menedék Program

Menedék egy alternatív lehetőség a pszichiátria mellett, főleg fiatalok számára. Ez valójában egy otthon azoknak, akik menekülnek környezetükből. Az első magyarországi Menedéket 2012 márciusában hozták létre, a házban egyszerre öt ember lakhat. Körülöttük mintegy húsz önkéntes dolgozik, különböző területeken, eltérő intenzitással. Feldmár András mentorként, Kanadából segíti a programot, néha anyagiakkal is. Szerinte a Menedék működését nem lehet a siker-kudarc duál mentén mérni, és ott csak ambíciók nélkül lehet egymással lenni.
A Menedék állami segítség nélkül, támogatásokból, adományokból, és egyéb forrásokból tartja fenn magát, például a csütörtöki előadás teljes bevételéből.


Nem léteznek rossz gyerekek, elmebetegek 
és homoszexuálisok

Feldmár András, az éppen Kanadában élő magyar pszichoterapeuta szerint nemcsak homoszexuálisok nincsenek, de elmebetegek vagy rossz gyerekek sem léteznek. Szerinte hiba a gyerekkel délután leckét íratni, és az sem a szülő dolga, hogy be van-e pakolva a tornazsák, a demokrácia meg az antiszociális emberekkel együtt működik jól. A Menedék Program rendezvényén ő és Vekerdy Tamás is azt mondta, a legtöbb probléma megoldásához csak szeretet kell. Nagy ölelés nem volt.

*********
1974-ben egy skót pszichiáter megkérdezte a kollégáit, mi lenne, ha semmit sem csinálnának a skizofrénekkel. Az intézetében dolgozók nem tudtak válaszolni, mivel a betegeket, akiket addig diagnosztizáltak, azonnal kezelni kezdték. A skót felvetette: lehet, hogy amit mi skizofréniának nevezünk, az csak valakinek az elvetélt próbálkozása a gyógyulásra. A doki ezután egy tucat női skizofrénnek megnyitott egy helyet, egy szobát, és nem kezelte őket betegként. Emberi módon bánt velük, és sok szeretetet kaptak. A nők két hét után fésülködni, sminkelni, főzni akartak – pedig ilyet egy skizofrén nem csinál. 
Így kezdődött a Menedék Program.


A cikk folytatása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése