2013. október 24., csütörtök

Mozgássérült Fiatalok Országos Találkozója -- Pécs





Ma kezdődik a Mozgássérült Fiatalok Országos Találkozója Pécsett



Városi kincskeresés, kerekesszékes zumba, villámcsődület, vagy épp közös úszás Sors Tamással – mindez lesz, de ez még korántsem minden!
Különlegesen gazdag program várja a hétvégén a mozgássérült fiatalokat Pécsett. Péntektől vasárnapig tart ugyanis az idei országos találkozójuk, amelynek szervezője a pécsi Völgyhíd Alapítvány a Fiatalokért.
Szabadidős programok garmadájára, de amellett igazán komoly elfoglaltságra is számíthatnak azok, akik a hétvégéjüket a Mozgássérült Fiatalok Országos Találkozóján töltik. – Igyekeztünk a programot úgy összeállítani – mondja Háber János, az egyik főszervező -, hogy jusson a fiataloknak bőven buliból is, de ne kizárólag szórakozni jöjjenek! A találkozó egyik célja ugyanis az, hogy egy asztalhoz ültessük a mozgássérülteket azokkal a szakpolitikusokkal, akik többek között az ő ügyeikért is felelősek. Azt szeretnénk, hogy a fiatalok a döntéshozók elé tárják azokat a nehézségeiket, amelyeket eddig még nem sikerült elég hangsúlyosan artikulálniuk. Mi abban reménykedünk, hogy a hozzánk ellátogató politikusok és szakemberek a kellő fórumokon kiállnak majd azért, hogy ezeknek a fiataloknak könnyebb legyen az élete. Ha pedig mindez mondjuk egy törvényben, jogszabályban ölt testet, akkor, azt hiszem, volt értelme megszerveznünk a találkozót.
A konferencia mellett a tervek szerint kötetlen, szórakoztató programok teszik teljessé a hétvégét. Lesz kerekesszékes táncház; Magyarország egyetlen kerekesszékes zumbaoktatója vérpezsdítő, forró, latin ritmusokra mozgatja át a társaságot; „kicskereső” városismereti vetélkedővel telik a szombat délelőtt, amelyet Pécs főterén ún. flash mob zár majd; uszodai játékokra hívja a résztvevőket Sors Tamás paralimpikon. A péntek este csúcspontja az a „Henkaversek” című irodalmi est lesz, amelyen a Pécsi Művészkör tagjai Csomor Henriett mozgássérült költőnő verseit adják elő.
- Izgatott vagyok, hiszen eddig csak az íróasztalomnak írtam a verseimet – vallja Csomor Henriett -, most pedig az irodalmi esten nagyközönség elé tárom azokat a legbensőbb érzéseimet, amelyek egykor versek formájában fakadtak ki belőlem. Azt várom ettől a találkozól, hogy sorstársaimmal megismerjük egymást, és, hogy adjunk egymásnak az értékeinkből. Osszuk meg egymással a problémáinkat, s segítsünk egymásnak megoldásokat találni azokra. Tudom, hogy nem könnyű feladat ez, de legalább ezen a hétvégén próbáljunk meg együtt és egymásért lenni!
A Mozgássérült Fiatalok Országos Találkozója ma kezdődik, és e hét vasárnapjáig tart. A programok nagyrészt Pécsett, az Apáczai Csere János Nevelési Központban zajlanak, de szombat délelőtt a résztvevők önkéntesek segítségével barangolják be Pécs történelmi belvárosát. A találkozó szervezői azt ígérik, mindenkinek életre szóló élményt és tapasztalatot nyújthat majd a találkozó: a sérült fiataloknak azért, mert lehetőséget kapnak arra, hogy sorstársaikkal karöltve képviseljék saját érdekeiket. Emellett az önkénteseknek és egyéb segítőknek biztosan érdekes lesz megismerkedni a mozgássérültek világával, amely se nem szebb, se nem rosszabb, mint az övék - csak egyszerűen másképp kerek.
(Forrás: Pécsi Napilap)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése