2013. november 17., vasárnap

Ne várd meg a hordágyat! (Mikor menjünk orvoshoz?)


Egyre többen keresik fel orvosukat magas lázzal, végtagfájdalommal, rossz közérzettel, influenzaszerű tünetekkel. Évek óta nem volt annyi szövődmény, mint mostanában – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfelügyelő főorvos az Országos Tisztifőorvosi Hivatal március 7-iki sajtótájékoztatóján.
Ha lázzal, fejfájással ébred valaki, vagy napközben éri el a levertség, végtagfájdalom, akkor érdemes először otthon maradni, lázat csillapítani, pihenni. Orvoshoz menni ezekkel a panaszokkal két-három napig nem szükséges, viszont érdemes telefonon értesíteni a háziorvost, akitől konkrét tanácsokat is kaphat, és keresőképtelenség esetén ezt amúgy is haladéktalanul meg kell tenni. A szervezetnek lehetőséget kell adni arra, hogy legyőzze a fertőzést, ezt pedig pihenéssel, ágynyugalommal, folyadékpótlással, vitaminokkal, recept nélkül kapható szerek szedésével tudjuk segíteni.
Influenza alatt lehet szoptatni, az anyatejjel a csecsemőt védő ellenanyagokhoz is hozzájuttatjuk őt. A gyakori kézmosás, arcmaszk viselése viszont ajánlott. A szoptatást csak akkor kell felfüggeszteni, ha az édesanya olyan gyógyszert kap, amely az anyatejbe átjutva problémát okozhat a gyermeknek. Ebben az esetben ideiglenesen előre lefejt anyatejjel érdemes folytatni a táplálást. Betegség esetén a kismamák konzultáljanak háziorvosukkal ill. szoptatási tanácsadóval.

Mit tegyünk, ha influenzásak vagyunk? Íme a videó!
További videók
Az influenza tünetei három-négy nap alatt enyhülnek, ez idő alatt lehetőleg senki ne menjen közösségbe, mert ebben az állapotában nagyon fertőz. Ha pár nap alatt sem csillapodnak a betegség tünetei, illetve egy átmeneti javulás után ismét láz lép fel, a közérzet újra romlik, esetleg köhögés, köpetürítés tapasztalható, az orrváladék gennyessé válik, akkor másodlagos bakteriális felülfertőzés következhetett be. Ilyenkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, aki szükség szerint antibiotikumot írhat fel.
„Rengeteg szövődményes esettel találkoztunk az elmúlt hetekben, annyival, mint már évek óta nem. Nagyon sok lett az arcüreggyulladás, mellhártyagyulladás, ennyi kiterjedt tüdőgyulladás régóta nem volt” – mondta Komáromi Zoltán háziorvos. Mindenki, akár kapott, akár nem kapott védőoltást, a következő hetekben fokozottan kerülje a tömeget, mosson gyakran kezet és igyekezzen vigyázni az egészségére.
Érdekes megfigyelés, hogy a legkevesebb influenzaszerű megbetegedés a 60 éven felüliek között van, aminek oka lehet, hogy közöttük a legmagasabb az influenza elleni átoltottság évek óta. Ez jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az évenkénti védőoltás fontosságára.
Immunitás - A védelmi stratégia
Immunitás - A védelmi stratégia (Katt a linkre!)
Gyermekeink védelmét megerősíteni a mi feladatunk, a családunk védelme pedig a sajátunkkal kezdődik.

Fáj, de nem tudod, mennyire súlyos. El kell-e menned orvoshoz, vagy el fog múlni? Íme néhány hasznos tipp, ami segíthet eldönteni, mit tegyél.
Hasizom-húzódás vagy sérv?
A teszt: Feszítsd meg a hasad úgy, mintha a WC-n ülve erőlködnél. Ha a helyzet komoly, valószínűleg érezni fogsz az alsó hasfaladon egy apró csomót, ami a hasizmok közül dülled ki. Ez a sérv.
Mi a teendő? Ha nem érzed a kidülledést, akkor valószínűleg csak megerőltetted a hasizmodat. Pihentesd egy hétig, ne nagyon emelj, végezz kevés erőfeszítéssel járó munkát, és el fog múlni. De ha a fájdalom erősödik, különösen köhögéskor vagy nehezebb tárgyak megemelésekor, akkor kizáródott sérvről lehet szó, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.


Érzékeny fog vagy szuvasodás?
A teszt: Vizsgáld meg a fájós fogat a tükörben. Ha enyhén világosabb, mint a mellette levő fogak, vagy úgy ítéled meg, hogy a fogíny picit fennebb csúszott, mint a többi fog fölött, akkor az valószínűleg helytelen (túlzott) fogmosás következménye: ledörzsölted a zománc egy részét. Ha nem látsz semmi különbséget a többi foghoz képest, de fáj, az a szuvasodás jele.
Mi a teendő? Ha szuvasodásra gyanakszol, fordulj fogorvoshoz. Érzékeny foggal erre még nincs szükség, idővel helyrejön.

Törés, ficam vagy rándulás?
A teszt: Ujjbegyeddel nyomd meg a fájós pontot, majd nyomkodd a körülötte levő területet. Ha a fájós pontra gyakorolt nyomás nem annyira fájdalmas, mint a körülötte történő nyomkodás, akkor valószínűleg ficamról vagy rándulásról van szó. (Ránduláskor az ízület elmozdul, majd visszapattan. Ficam esetén elmozdul, és nem pattan vissza.) Ha a csont megnyomása fáj jobban, az alighanem törés.
Mi a teendő? A rándulás vagy ficam helye megduzzad, és a balesetet követő napon rosszabbul fest, mint előtte, de általában 48 órán belül elkezd visszahúzódni. Jeges borogatással rá lehet segíteni. De mivel a rándulás is veszélyes lehet (akár szalagszakadással is együtt járhat), bármire gyanakszol, mindenképpen fordulj orvoshoz.


Gombás fertőzés vagy nemi szervi herpesz?
A teszt: Vakard meg a kivörösödött területet. Ha bőrhámlást észlelsz, izzadásnál pedig melegebb és viszketőbb lesz a gyulladt felület, akkor valószínűleg gombás betegséggel kell számolnod. Idővel egyre rosszabb lesz, és terjedni kezd.
A herpesz ezzel szemben úgy fest, mint egy csomó egymástól elkülülő hólyagocska, és hosszabb időre teljesen eltűnik, majd ismét megjelenik.
Mi a teendő? Gombás fertőzésekre a bőrgyógyász kenőcsöt ír fel, amelyet a hajlatokban kell szétkenni. A gyógyulás rövid időn belül észlelhető. A herpesz viszont gyógyíthatatlan. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel meg lehet előzni, hogy időközönként előálljon, de mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát, és beszéld meg a dolgot a partnereddel.

Körömgomba vagy igénybe vett lábköröm?
A teszt: Akik gyakran futnak vagy bicikliznek, lábkörmüket is jobban igénybe veszik, ezért gyakran olyan elszíneződések tapasztalhatók rajta, amelyek a körömgombához hasonlítanak. A körömgomba megállapítására több módszer is van.
1. A gombás köröm törékenyebb, körömvágásnál kréta-szerűen morzsolódik.
2. Gombás fertőzés esetén a lábköröm enyhén megemelhető lesz, és kis rés támad közte és a körömágy között, ellentétben az igénybe vett körömmel.
3. A gombás körömnek rossz szaga van.
Mi a teendő? Használj szűkebb sportcipőt. Az igénybe vett lábköröm elszíneződése azért következik be, mert túlságosan sokat dörzsölődik a cipő belső falához. A szűk sportcipő viszont nem engedi, hogy a láb ide-oda csúszkáljon, így ez a probléma elkerülhető.
Körömgomba esetén orvoshoz kell fordulni. Könnyen kezelhető, és rövid időn belül a köröm ismét szép, fényes lesz.
(Forrás: manna.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése