A C-vitamin vízben oldódik, ezért az
emberi szervezet kevés tárolási lehetőséggel rendelkezik, csak bizonyos
mennyiséget vagyunk képesek felvenni belőle. Közben a létfontosságú
vitamin nem csak a működőképes immunrendszer szempontjából fontos.
Támogatja a szervezetet a kollagéntermelésben a normális bőr és
csontfunkció érdekében, hozzájárul az oxidatív stressz elleni
sejtvédelemhez, az idegrendszer normális működéséhez, és fokozza a
szervezetbe történő vasfelvételt.
Nézzük részletesebben, miért olyan fontos a C-vitamin a szervezetünk számára:
- Csekély tárolási lehetőség: A C-vitamint a szervezet csak nagyon korlátozott mértékben tudja tárolni. Mintegy 3 gramm tartalékra van lehetőség egy felnőtt embernél. Legnagyobb arányban pl. a mellékvesékben, a szemlencsében, az agyban, a májban és az izomzatban található meg.
- Korlátozott felvétel a szervezetbe: Az emberi szervezet a C-vitamint csak korlátozott mennyiségben képes felszívni. Amikor C-vitamint veszünk fel, az a véráramon keresztül jut el a szervekhez. A vérbe való bejutás, az úgynevezett reszorpció (felszívódás) részben már a száj nyálkahártyájában megtörténik, túlnyomórészt azonban a vékonybélben zajlik le. A fölösleges C-vitamin változatlan formában kiválasztódik.
- Az immunrendszer támogatása: A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez.
- C-vitamin és sejtvédelem: A C-vitamin hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív stressz ellen.
- Fontos a bőr, az ízületek, a csontok és a fogak felépítéséhez: A bőr, a kötőszövet, a csontok, a fogak és az ízületek egyik fontos építőeleme a kollagén. A C-vitamin hozzájárul a kollagén termeléséhez, és a bőr, a csontok és a fogak normális működéséhez.
- Vasfelvétel: A C-vitamin fokozza a vasfelvételt.
Tavasszal, nyáron és ősszel
folyamodhatunk regionális termékekhez, hogy a C-vitamin-szükségletünket
fedezzük. Télen az ellátás valamivel nehezebb. Bár kapható sok távoli
országból származó gyümölcs és zöldség, ezek magas C-vitamin-tartalma a
hosszú szállítás és tárolás miatt kérdéses.
Tudta például, hogy…
- egy frissen szedett alma kb. 10 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, és 11 hét tárolás után 3 °C-on már csak 5 mg-ot? A C-vitamin-tartalmának felét elveszíti csak a tárolás révén.
- az éretlenül leszedett import gyümölcs jelentősen kevesebb vitamint tartalmaz? Döntő szerepet játszik az érettségi fok a betakarításkor.
- a C-vitamin a levegőn lebomlik? Az oxidációs folyamat felismerhető pl. a megvágott alma barnás elszíneződésén. Ezért a gyümölcsöt és nyers zöldséget röviddel felaprítás után fogyasszuk el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése