2014. február 15., szombat

Európa demokratikus lelkiismerete

 Kitty, az akkor még tinilányom gondolatai 
az 'Ifjúsági képzés -Tudás a társadalomban' c. konferencia után, 
ahol előadó voltam  "Másság" témában, Budapesten, 2001-ben.



Tudtad-e, hogy: van Európában egy szervezet, ami a Te érdekeidet és jogaidat képviseli? 
Tudtad-e, hogy ez a szervezet, ha Te is akarod, megnyitja Neked Európát? 
Tudtad-e, hogy képzéseket tart Neked Európa szerte? 
Ez a szervezet az: EURÓPA TANÁCS, 
melynek égisze alatt - a történelemben először - Európa csaknem minden országa 
egyetlen közösségként egységet alkot!

        Winston Curchill fejében született meg az európai egység gondolata. Curchill egy Európai Egyesült Államokról beszélt. Ennek megvalósításának első lépése volt az 1949-ben létrehozott Európa Tanács. A Tanácsot 10 ország alapította: Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Norvégia, Olaszország, Svédország. A szervezet székhelye Strasbourg. Pillanatnyilag a szervezet 41 tagállamból áll, de jelenleg is bővül tagsága. A szervezet megfigyelői: az Amerikai Egyesült Államok, Japán, Kanada és a Szentszék. Az Atlanti- óceántól Oroszország legkeletibb határáig mintegy 800 millió ember számára nyújt fórumot, ahol kifejezésre juttathatják gondjaikat és reményeiket.
        Az Európa Tanács elsődleges célkitűzése, 1949 óta, a földrész megszilárdítása, olyan értékek érvényesítése, mint a demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása.
A szervezet legfontosabb célja, megoldásokat találni az európai társadalom legnagyobb problémáira: a fajgyűlöletre, az intoleranciára, a kisebbségekkel szembeni hátrányos megkülönböztetésre, a kábítószer problémára, a bioetikára, a művelődési és tanulási lehetőségekre, a korrupcióra és szervezett bűnözésre.
Fejleszteni kívánja az európai identitástudatot és segíteni, hogy különböző kultúrájú népek kölcsönösen megértsék egymást.
        Jelképüket ismerjük:  az európai zászló - a kék alapon 12 arany csillagból álló kör - már 1955 óta létezik. Tudtad-e, hogy a csillagok száma nem változott? Ugyanis a 12-es szám: a tökéletesség és teljesség szimbóluma. Tudtad-e, hogy Beethowen IX. szimfóniája, a híres Örömóda, Európa himnusza 1972 óta? Bár jelképeik közösek, az Európai Únió és az Európa Tanács két, egymástól független szervezet.
Az Európa Tanács legjelentősebb eredményei:
        - az Emberi Jogok Európai Egyezménye!!!
               (Tudtad-e, hogy az Emberi jogok Bíróságához panaszt nyújthat be bárki, aki úgy véli, hogy jogai sérelmet szenvedtek? Akár Te is!)
        - az Európai Egyezmény a kínzás megelőzéséről
        - az Európai szociális Charta
        - az európai Kulturális Örökség
        - a biomedicina egyezménye
               (Amely megtiltja emberi lények klónozását!)
        - az Európai ifjúsági központok
        - az Ifjúsági Kártya
               (Mely elősegíti az európai fiatalok mobilitását azzal, hogy kedvezményes utazási, kulturális és sportolási lehetőségeket tesz hozzáférhetővé. Hallottál már róla?)
        Meg kell itt említenem egy előadást, amit az Európa Tanács trénere, ’Ifjúsági képzések Európában’ címmel tartott a Budapesti Európai Ifjúsági Központban, egy konferencián. (Egy véletlen folytán volt szerencsém részt venni e három napos konferencián. Ezúton is köszönöm a VÉLETLENNEK… és saját ötletemnek!)
        Rui Gomes többek között elmondta: a Tanács Európát egy diverz helynek tekinti, nagyon eltérő kultúrákkal és ifjúsággal. Épp ezért nem lehet egy egységes oktatási rendszert kidolgozni. Szerinte - idézem - az oktatást ott kell elkezdeni, ahol a gondolkodásuk tart!
Az már az én magánvéleményem és tapasztalatom, hogy ez az, amit a magyar oktatási rendszer nem vesz, vagy nem akar észrevenni és elfogadni.
        Fontosnak tartják az interkulturális tanulást, vagyis tisztába lenni a szociális alapértékekkel, elfogadni a rétegek különbözőségét. Gondolok itt a kisebbségekre. Te elfogadod Őket? Te tudod intelligensen kezelni ezt a helyzetet? Nagyon fontosnak tartják, hogy el tudd fogadni a kultúrák közti különbözőségeket, és mindezt csodálattal és ne diszkriminációval kezeld. Szerintük át kell Neked is érezned az állampolgárságod felelősségét.
Mindezt a "nem formális" oktatás kereteiben tanítják Neked.
Formális oktatásnak nevezzük a különböző iskolákban történő tanítást. Ezzel szemben a "nem formális" oktatás lényege: az életből való tanulás. Ezek iskolán kívüliek, ilyen "nem formális" oktatásnak minősülnek a tréningek, tanfolyamok.
        Az Európa Tanács célja a "nem formális” oktatáson belül a kreativitás fejlesztése.
A "nem formális" oktatás jellemzője, hogy önkéntes, mindenki számára elérhető, vagyis nincs bizonyítványhoz kötve. Olyan készségeket sajátíthatsz el, amik az életben segítenek Neked. Ez az, amire a magyar oktatás nem fektet hangsúlyt.
Például egy ifjúsági csereprogram is ilyen "nem formális" oktatásnak minősül, de egy szervezet munkája is lehet az.
Az Európa Tanács képzésein azt veszik alapul, amit már tudnak a résztvevők. Ami annyit jelent, hogy a tananyag követi az oktatásban résztvevők egyéni érzelmi-szellemi szintjét és nem fordítva, ahogy az a jelenlegi iskolai rendszerben működik. Az oktatás tanulóközpontú, vagyis megteremti a tanuló és tanár közti egyenlőséget. Demokratikus oktatóközösségben tanítanak, ami a mi iskolai rendszerünkre szintén nem jellemző! Valamint nagyon fontosnak tartják a kreatív környezetben való tanítást.
        Természetesen a képzőkkel kapcsolatban is vannak kitételeik. Ilyen feltétel például, hogy a képzőknek tudniuk kell a tanulók gondolkodását motiválni. A másság elfogadása szintén rendkívül fontos feltétel; meg kell tudniuk találni a lehetőségeket a különbözőségekben! Sajnos a mi formális tanítási rendszerünkben erre sincs energia és igény a tanárok részéről. Meg kell tanítaniuk a képzésben résztvevőknek a tudásuk életben való hasznosítását!
        Ahhoz, hogy mindez egyszer nálunk is alkalmazható legyen a gyakorlatban, nagyon fontos tudni, hogy: a társadalom milyen értéket tulajdonít a "nem formális" oktatásnak. Nagyon fontosak ugyanakkor a minőségi alapok kiépítése. (Van még mit építenünk!!)
        Az Európa Tanács rendkívül fontosnak tartja, 'megtanulni tanulni' azokban a társadalmakban, ahol a fiataloknak nincs garantált munkalehetőségük!!

"Mondd, és én elfelejtem!
Mutasd meg, és én az eszembe vésem!
Hagyd, hogy tegyem, és én megértem!"


/ Konfuciusz /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése