2014. március 26., szerda

Így óvhatók meg a gyerekek a virtuális világ veszélyeitől

Ahogy a való világban megtanuljuk a szabályokat, úgy az internet világának korlátait is el kell sajátítani - mondta Koren Balázs pedagógus. A matematika tanár a Smart Média Digitális Világ projekt keretében oktat kisdiákokat arra, hogyan vigyázzanak "magukra", személyes adataikra az interneten. A MédiaSmart Hungary célja az, hogy az alsós osztályokba járó gyerekeknek megtanítsa a helyes média- és ezáltal internethasználatot - mondta az InfoRádiónak a társaság projektvezetője.
"Az internet nem egy különálló világ, a mai életünk szerves része" - mondta Koren Balázs pedagógus. A való élet szabályaihoz hasonló alapvetések érvényesek rá - tette hozzá a pedagógus. "Ha elindulok haza az iskolából, nem állok szóba egy idegennel, az interneten sem fogok ismerkedni, nem adom meg az adataimat idegeneknek" - fogalmazott Koren Balázs.

"Azt kell megérteniük a gyerekeknek, hogy az interneten ugyanúgy vigyázni kell magamra, mint ha személyesen vagyok jelen, nem jelent nagyobb biztonságot, hogy egy monitor mögül tekintek a világra" - mondta a pedagógus.

Koren Balázs elmondta: "a gyerekek kezdetben nem érzik át ennek jelentőségét, a négy fal között biztonságban, védve érzik magukat, aztán amikor megtudják, miféle információkat szivárogtatnak ki magukról, a lakásukról, a szüleikről és a barátaikról, akkor fölfogják a veszélyt."

A Smart Média Digitális Világ projektjében oktató tanár azt mondta, az internet új közeg, új élethelyzet a gyerekeknek, végig kell őket kísérni a hosszasabb tanulási folyamatban. Koren Balázs felhívta a figyelmet: ez a szülők felelőssége, nem lehet otthagyni a gyereket egy laptoppal: csináljon, amit akar, mert nem történhet baj.

Koren Balázs elmondta: ahogy az iskolában, osztályfőnöki órán beszélünk arról, milyen veszélyek leselkednek a diákokra, azt is végig kell beszélni, többször is, mert tudatosítani kell, hogy az interneten milyen veszélyek vannak. Hozzátette: "fontos tudni, hogy a virtuális világban sokkal kevésbé nyilvánvalóak és kézzelfoghatóak a veszélyek, amelyek ránk, és hangsúlyozottan nem csak a gyerekekre, leselkednek."

"A MédiaSmart Hungary 2007-ben jött létre, az akkor már Európa-szerte működő láncolat tagja lettünk. Ahogy az Angliában alapított láncnak, nekünk is az a célunk, hogy a kisiskolásokat médiaértésre, tudatos médiahasználatra neveljük" - mondta a projektvezető.

"A gyerekek ugyanannyi időt vagy még többet töltenek médiahasználattal, mint régebben, - ami elég szomorú - de a forma már más: nem a televízió, hanem egy másik "mesedoboz", a számítógép és az internet előtt ülnek" - ismertette Almási Gizella.

A MédiaSmart Hungary projektvezetője hangsúlyozta: mindig beszélni kell az internethasználat biztonságosságáról, mert - ahogy a mintaórán is látszott - a gyerekek jól elmondják, hogy nem szabad megadni a személyes adatokat, aztán amikor elindul a játék, azonnal mindent elárulnak.

Almási Gizella hozzátette: a szülőknek és a pedagógusoknak közösen kell tenniük azért, hogy a gyerekek megfelelően használják a digitális világot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése