2014. szeptember 20., szombat

Amit tudni érdemes az iskolaérettségről

A kicsiknél az iskolaérettséget vizsgálattal állapíthatják meg, azaz fény deríthetnek rá, hogy a csemete elég érett- e az iskolára, ami igen lényeges több szempontból is.
images
Amennyiben a gyerkőc úgy kerül be az iskolapadba, hogy közben még nem ,,nőtt fel” a feladathoz, az igen nagy gondot tud okozni. Ebben az esetben nem fog tudni megfelelően teljesíteni, amely következtében sorozatos kudarcok érik majd, ez pedig kihathat akár az egész életére.
Nem csak az értelmi képességek a meghatározóak, lehet a gyermek bármennyire okos, ügyes és szófogadó, ha nem képes hosszabb ideig egy helyben ülni vagy olyan kis törékeny, hogy nem bírja el az iskolatáskát, ezek fennállásakor is kijelenthető az iskolaéretlenség.
Amennyiben bekerül a suliba a gyerek, de mégis problémák merülnek fel, akkor sem kell elkeseredni, mert van visszaút, hiszen év közben is visszatérhet az óvodába. Előfordul azonban az, hogy mégsem hátrálnak meg, de az évet nem tudja teljesíteni, ilyenkor ismételni kell, ezt egyáltalán nem kell szégyenként megélni, igazából bukásnak sem számítható, mivel osztályzás még nincs.
Jelek arra, hogy a gyerek iskolaérett
– Rövidebb történeteket és verseket meg tud jegyezni.
– Hosszabb ideig képes egy helyben ülni.
– Figyelmét letudja kötni egy tevékenység legalább 15 percen keresztül.
– El tud igazodni 1- 10-ig a számok között.
– Fizikailag is van megfelelő teherbírása.
– Tisztában van a térirányokkal.
– Helyesen fogja a ceruzát.
– Be tud illeszkedni a csoportba, illetve tud kommunikálni a társaival.
– Elfogadja és betartja a szabályokat.
– Elvégzi a rábízott feladatokat.
(Forrás: hir.ma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése