Melyik
lehet az a gyümölcs, amelyik
- több fehérjét tartalmaz, mint a
virágpor,
- több rostot, mint a zabkorpa,
- 67-szer több tiamint
(B1-vitamint), mint a barna rizs,
- 2-szer annyi niacint
(B3-vitamint), mint az élesztő,
- 3-szor annyi C-vitamint, mint a
narancs, és az az egyik legkoncentráltabb természetes C-vitamin forrás a
világon
- 5-ször annyi kálciumot
tartalmaz, mint a nyers karfiol,
- 5-ször annyi káliumot, mint a
kelbimbó vagy a brokkoli, és 4-szer annyit, mint a banán,
- és 2-szer annyi béta-karotint,
mint a nyers spenót.
Vagyis
tartalmaz
- 20 féle ásványi anyagot,
- 18 féle aminósavat,
- 15% fehérjét...
...és
amiben
- ellagsavak gondoskodnak a
daganatellenes hatásról,
- polifenolok az
öregedés-gátlásról,
- cerebrozidok és pirrolok a
májvédelemről,
- és lycium poliszacharidok az
immunitásról.
És még nincs
vége, mert
például 150-szer magasabb az ORAC értéke, mint a sárgarépában található
karotinoidoknak.
Az első
feljegyzések 5000 évesek róla, úgy tartják, ennek a kis gyümölcsnek köze van a
Kína észak-nyugati tartományaiban élő emberek meglepően magas életkorához,
kitűnő egészségi állapotához és fizikumához. Shen Nung (Kr.e.475)
gyógyszerkönyvében említést tesz róla, Ben Zao Gen Mo (a Ming dinasztia
gyógyszerkönyve) pedig máj- és veseelégtelenség, cukorbetegség, látászavar
esetén ajánlja. Sejtmegújító hatása miatt a hosszú élet gyümölcsének nevezik.
Származása,
története
A
farkasbogyó, angol nevén goji berry, latin nevén Lycium chinense és Lycium
barbarum a Solanaceae (burgonyafélék) család tagja.
A Lycium
barbarum kizárólagos termőterülete Ningxia tartomány, ahogy a növény kínai neve
is árulkodik róla. / gouqi, magyar átírásban: koucsi, Lycium barbarum = ningxia
gouqi/. Sokan félreértik a tibeti goji, himalájai goji megnevezéseket, de a
növény termőterülete nem hegyvidék, hanem a Sárga folyó által elöntött síkság
Ningxia tartomány a Mongólia és Kína határánál.
Innen,
természetesen ma már termesztésből származnak a kiemelkedően magas
tápanyagtartalmú szárítmányok. Ennek oka, hogy a Himalája vízgyűjtő
területéről érkező temérdek csapadék kioldja az ásványi anyagokat a talajból,
majd összegyűlik a Jangce völgyében, kivételes minőségű öntözővízként szolgálva
a környékbéli farmereknek.
Jó tudni!
Sokaknak
jut eszébe a gyümölcsről az itthon vadon is növő lícium, a Lycium vulgare
is. Sajnos, az általában ördögcérnaként vagy sefűsefaként emlegetett, de
szintén a burgonyafélékhez tartozó növény nem helyettesíti kínai rokonát, a
török idők óta tartják honosnak. (Neve még: sefűsefa, elevengát, szopóka, folyó
fűzfa, boszorkányheg). Apró levelű, messzire kúszó, vékony tövises hajtásaival
áthatolhatatlan bozótot képező, cserjeszerű növény. Magról is újul, így ha
valahol megveti a lábát, rövid idő alatt kellemetlen és nehezen irtható gyom
válik belőle. Támaszték (például fa törzse) mellett 4-5 méteres magasságot is
elérő, többtörzsű fává is fejlődhet. Ilyet láthatunk pl. Debrecenben, a
kollégium előtt. A termése jellegzetes megnyúlt piros bogyó, kellemetlen,
emberi fogyasztásra többnyire alkalmatlan ízzel, bár az megint nem úgy igaz,
ahogy elterjedt, hogy mérgező. Az ördögcérna zöld hajtásai és a nem érett bogyó
a nadragulyafélyékre is jellemző atropin-alkaloiddal okozhatnak mérgezést,
ahogy más burgonyafélék is.
Jó tudni!
Gyakori
dilemma a kínai ördögcérna szaporítóanyaga is. A faiskolák állítják, hogy
Lycium barbarum töveket kínálnak, mert a leírásaik szerint a goji bogyó a mi
éghajlati viszonyaink között is kiválóan fejlődik, fagytűrése kitűnő. A
robusztus termetű évelő akár két méterre is megnő, napos vagy félárnyékos
helyet igényel. Nyáron hozza lilás virágait, azokból fejlődnek a finom,
ízletes, korallvörös bogyók. Remélem igazuk van, hogy legalább terem.
A Kínában
honos fajok között a Lycium barbarum mellett a Lycium chinense-t tartják a
legjobbnak, de kettejük közül is egyértelműen a barbarum került ki
győztesen a kutatások során. A kutatási eredmények annyira pozitívak voltak,
hogy Gary Young természetgyógyász, Dr. Roland Lawrence, PhD, Marc Schreuder egy
egész könyvet írt a gojiról Ningxia Wolfberry - The Highest Antioxidant Food,
vagyis A Tökéletes Táplálék címmel, amit magyarra is lefordítottak.
A könyvben
olvasható a következő rész:
"Az
észak-kínai Ningxia Hui Autonóm területen élők számára a Lycium Barbarum egy
kisméretű, vörös, gyógyhatású bogyó, amelyet a nyugaton élők farkasbogyóként
ismernek, Ázsia-szerte pedig Di Gu Zi-nak, Kei Tze-nek vagy Gou gi zi-nek
(Gojinak) hívnak.
Kínában csupán 10 Lycium faj létezik. Ezek közül 7 faj, 3 fajta és 35 kultúrnövény-változat található Észak-Kínában. Ezek közül a legnagyobb megbecsülésnek gyógyhatásának köszönhetően a Lycium Barbarum örvend... A többit rosszabbnak vagy másodrangúnak tartják.
Kínában csupán 10 Lycium faj létezik. Ezek közül 7 faj, 3 fajta és 35 kultúrnövény-változat található Észak-Kínában. Ezek közül a legnagyobb megbecsülésnek gyógyhatásának köszönhetően a Lycium Barbarum örvend... A többit rosszabbnak vagy másodrangúnak tartják.
A Lycium
Barbarum kizárólag Észak-Kína Sárga folyóhoz közeli kis területén nő: a Ningxia
Hui Autonóm Területen és a Xinjiang Uygur Autonóm Területen.
A Lycium Chinense Miller, a farkasbogyó nagyon közeli, mindamellett jól megkülönböztethető rokona mind a tápanyagtartalmat, mind pedig a bioaktív tulajdonságokat tekintve alulmarad a kínai farkasbogyóval szemben. A Lycium Chinense Miller Észak-Kína Ningxia, Gansu, Hebei, Nei Monggol, Qinghai, Shanxi és egyéb területein őshonos.
2001-ben és 2002-ben összehasonlítottuk a kínai farkasbogyó antioxidáns értékeit egyéb, Kínában található farkasbogyókéval. Jóllehet mindkettőt bármilyen ismert tápanyagnál értékesebbnek tartottak, a Lycium Chinense jelentősen kisebb ORAC értékkel bír (202 vmTE/g), mint a Lycium Barbarum (303 vmTE/g)."
A Lycium Chinense Miller, a farkasbogyó nagyon közeli, mindamellett jól megkülönböztethető rokona mind a tápanyagtartalmat, mind pedig a bioaktív tulajdonságokat tekintve alulmarad a kínai farkasbogyóval szemben. A Lycium Chinense Miller Észak-Kína Ningxia, Gansu, Hebei, Nei Monggol, Qinghai, Shanxi és egyéb területein őshonos.
2001-ben és 2002-ben összehasonlítottuk a kínai farkasbogyó antioxidáns értékeit egyéb, Kínában található farkasbogyókéval. Jóllehet mindkettőt bármilyen ismert tápanyagnál értékesebbnek tartottak, a Lycium Chinense jelentősen kisebb ORAC értékkel bír (202 vmTE/g), mint a Lycium Barbarum (303 vmTE/g)."
Élettani
hatásai: a fentiek és
a kutatási eredmények alapján általánosságban elmondható, hogy a goji
- - szupertáplálék: tápanyag-összesítése méltán
oka a szuperfood jelzőnek
- - több mint 21% rostot
tartalmaz, többet, mint a zabkorpa, ami táplálja a bélbaktériumokat (fermentálható),
- - közel 20 féle aminosavat és
esszenciális zsírsavakat tartalmaz,
- - Orac értéke, vagyis
antioxidáns szintje az egyik legmagasabb az élelmiszerek között: értéke 25
000 µmolTE/100g körül mozog az ORAC skála* szerint, ami a gyümölcs érése
és szüretelése során jelentkező időjárási körülmények és az aszalás hossza
függvényében változhat.
- Így a goji antioxidáns hatása
megközelítőleg 55-szöröse a karfiolénak, 10-szerese a narancsénak és
5-szöröse az aszalt szilváénak, amellyel jelentős mértékben képes gátat
szabni a szabadgyökök által okozott sejtszintű mutációhoz és degeneratív,
rákos megbetegedésekhez vezető károsodásoknak.
/*az ORAC
skála az Egyesült Államok Mezőgazdasági Intézete által kifejlesztett és az
egyik legmegbízhatóbb, általánosan használt módszer az élelmiszerek
szabadgyökök ellen kifejtett hatásának mérésére./
- - rák ellen hatékony LBP
poliszacharidokban gazdag,
- - hozzájárul az agy és
idegrendszer tökéletes működéséhez és javítja a memóriát,
- - kedvezően befolyásolja a
menstruációs zavarokat (főként máj-és veseműködést támogató hatásánál
fogva)
- - természetes afrodiziákum:
"Ha hosszú útra mégy, ne vigyél magaddal lyciumot!" - tartja a
kínai közmondás.
- - karotinoidokkal segíti a szív
és a szép bőr védelmét,
- - erősíti a csontokat és
gyorsítja az izomnövekedést (kálcium-és magnéziumtartalom, aminosavak)
- - alacsony glikémiás indexe
miatt a vércukorszint jobb szabályozását biztosítja, egyensúlyban tartja a
vércukorszintet (magas rosttartalom),
- - karbantartja az immunrendszert,
- - fokozza a zsírlebontást és az
energiatermelést,
- - védi a májat és lépet,
- - javítja a látást.
Szív-és
érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának mechanizmusát részletesebben
vizsgálva:
- - javítja a zsírok
anyagcseréjét, lassítja a koleszterin feleslegének a felszívódását
(oldható rostok),
- - akár 80 %-kal csökkenti a
vérszérum triglicerid- és koleszterinszintjét, oxidációját, vagyis gátolja
az LDL-koleszterin oxidatív károsodását,
- - csökkenti a gyulladás
mértékét,
- - csökkenti a vérlemezkék
összecsapzódását és a vér sűrűségét; vagyis vérhigító hatású (fokozhatja a
warfarin és az aszpirin hatását),
- - csökkenti a vérnyomást (emeli a szervezet magnéziumszintjét, káliumszintjét), csökkenti a plazma homocisztein** szintjét (**A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggést mutattak ki.)
Goji
fogyasztása:
Be lehet áztatni
vízbe vagy más gyümölcslébe, majd leturmixolva nektárként elfogyasztani.
Gyümölcslevét tárolni nem érdemes, mert hamar erjedésnek indul.
Jól illik csokoládéhoz.
A fantázia-és wellness csokoládét készítők már régóta használják.
Süteményekben,
édességekben a szárított farkasbogyót a mazsola mellett szinte bármihez lehet
keverni. Gyümölcskenyerekbe, csokis süteményekhez, muffinokhoz kitűnő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése