2015. január 4., vasárnap

A goji berry (farkasbogyó)- Lycium vs. Lycium

Melyik lehet  az a gyümölcs, amelyik
  • több fehérjét tartalmaz, mint a virágpor,
  • több rostot, mint a zabkorpa,
  • 67-szer több tiamint (B1-vitamint), mint a barna rizs,
  • 2-szer annyi niacint (B3-vitamint), mint az élesztő,
  • 3-szor annyi C-vitamint, mint a narancs, és az az egyik legkoncentráltabb természetes C-vitamin forrás a világon
  • 5-ször annyi kálciumot tartalmaz, mint a nyers karfiol,
  • 5-ször annyi káliumot, mint a kelbimbó vagy a brokkoli, és 4-szer annyit, mint a banán,
  • és 2-szer annyi béta-karotint, mint a nyers spenót.
Vagyis tartalmaz
  • 20 féle ásványi anyagot,
  • 18 féle aminósavat,
  • 15% fehérjét...
 ...és amiben
  • ellagsavak gondoskodnak a daganatellenes hatásról,
  • polifenolok az öregedés-gátlásról,
  • cerebrozidok és pirrolok a májvédelemről,
  • és lycium poliszacharidok az immunitásról.
És még nincs vége, mert például 150-szer magasabb az ORAC értéke, mint a sárgarépában található karotinoidoknak.

Az első feljegyzések 5000 évesek róla, úgy tartják, ennek a kis gyümölcsnek köze van a Kína észak-nyugati tartományaiban élő emberek meglepően magas életkorához, kitűnő egészségi állapotához és fizikumához. Shen Nung (Kr.e.475) gyógyszerkönyvében említést tesz róla, Ben Zao Gen Mo (a Ming dinasztia gyógyszerkönyve) pedig máj- és veseelégtelenség, cukorbetegség, látászavar esetén ajánlja. Sejtmegújító hatása miatt a hosszú élet gyümölcsének nevezik.

Származása, története
A farkasbogyó, angol nevén goji berry, latin nevén Lycium chinense és Lycium barbarum a Solanaceae (burgonyafélék) család tagja.
A Lycium barbarum kizárólagos termőterülete Ningxia tartomány, ahogy a növény kínai neve is árulkodik róla. / gouqi, magyar átírásban: koucsi, Lycium barbarum = ningxia gouqi/. Sokan félreértik a tibeti goji, himalájai goji megnevezéseket, de a növény termőterülete nem hegyvidék, hanem a Sárga folyó által elöntött síkság Ningxia tartomány a Mongólia és Kína határánál.
Innen, természetesen ma már termesztésből származnak a kiemelkedően magas tápanyagtartalmú szárítmányok. Ennek oka, hogy a Himalája vízgyűjtő területéről érkező temérdek csapadék kioldja az ásványi anyagokat a talajból, majd összegyűlik a Jangce völgyében, kivételes minőségű öntözővízként szolgálva a környékbéli farmereknek.

Jó tudni! 
Sokaknak jut eszébe a gyümölcsről az itthon vadon is növő lícium, a Lycium vulgare is. Sajnos, az általában ördögcérnaként vagy sefűsefaként emlegetett, de szintén a burgonyafélékhez tartozó növény nem helyettesíti kínai rokonát, a török idők óta tartják honosnak. (Neve még: sefűsefa, elevengát, szopóka, folyó fűzfa, boszorkányheg). Apró levelű, messzire kúszó, vékony tövises hajtásaival áthatolhatatlan bozótot képező, cserjeszerű növény. Magról is újul, így ha valahol megveti a lábát, rövid idő alatt kellemetlen és nehezen irtható gyom válik belőle. Támaszték (például fa törzse) mellett 4-5 méteres magasságot is elérő, többtörzsű fává is fejlődhet. Ilyet láthatunk pl. Debrecenben, a kollégium előtt. A termése jellegzetes megnyúlt piros bogyó, kellemetlen, emberi fogyasztásra többnyire alkalmatlan ízzel, bár az megint nem úgy igaz, ahogy elterjedt, hogy mérgező. Az ördögcérna zöld hajtásai és a nem érett bogyó a nadragulyafélyékre is jellemző atropin-alkaloiddal okozhatnak mérgezést, ahogy más burgonyafélék is.

Jó tudni! 
Gyakori dilemma a kínai ördögcérna szaporítóanyaga is. A faiskolák állítják, hogy Lycium barbarum töveket kínálnak, mert a leírásaik szerint a goji bogyó a mi éghajlati viszonyaink között is kiválóan fejlődik, fagytűrése kitűnő. A robusztus termetű évelő akár két méterre is megnő, napos vagy félárnyékos helyet igényel. Nyáron hozza lilás virágait, azokból fejlődnek a finom, ízletes, korallvörös bogyók. Remélem igazuk van, hogy legalább terem.
A Kínában honos fajok között a Lycium barbarum mellett a Lycium chinense-t tartják a legjobbnak, de kettejük közül is egyértelműen a barbarum került ki győztesen a kutatások során. A kutatási eredmények annyira pozitívak voltak, hogy Gary Young természetgyógyász, Dr. Roland Lawrence, PhD, Marc Schreuder egy egész könyvet írt a gojiról Ningxia Wolfberry - The Highest Antioxidant Food, vagyis A Tökéletes Táplálék címmel, amit magyarra is lefordítottak.

A könyvben olvasható a következő rész:

"Az észak-kínai Ningxia Hui Autonóm területen élők számára a Lycium Barbarum egy kisméretű, vörös, gyógyhatású bogyó, amelyet a nyugaton élők farkasbogyóként ismernek, Ázsia-szerte pedig Di Gu Zi-nak, Kei Tze-nek vagy Gou gi zi-nek (Gojinak) hívnak.
Kínában csupán 10 Lycium faj létezik. Ezek közül 7 faj, 3 fajta és 35 kultúrnövény-változat található Észak-Kínában. Ezek közül a legnagyobb megbecsülésnek gyógyhatásának köszönhetően a Lycium Barbarum örvend... A többit rosszabbnak vagy másodrangúnak tartják.
A Lycium Barbarum kizárólag Észak-Kína Sárga folyóhoz közeli kis területén nő: a Ningxia Hui Autonóm Területen és a Xinjiang Uygur Autonóm Területen.
A Lycium Chinense Miller, a farkasbogyó nagyon közeli, mindamellett jól megkülönböztethető rokona mind a tápanyagtartalmat, mind pedig a bioaktív tulajdonságokat tekintve alulmarad a kínai farkasbogyóval szemben. A Lycium Chinense Miller Észak-Kína Ningxia, Gansu, Hebei, Nei Monggol, Qinghai, Shanxi és egyéb területein őshonos.
2001-ben és 2002-ben összehasonlítottuk a kínai farkasbogyó antioxidáns értékeit egyéb, Kínában található farkasbogyókéval. Jóllehet mindkettőt bármilyen ismert tápanyagnál értékesebbnek tartottak, a Lycium Chinense jelentősen kisebb ORAC értékkel bír (202 vmTE/g), mint a Lycium Barbarum (303 vmTE/g)."
Élettani hatásai: a fentiek és a kutatási eredmények alapján általánosságban elmondható, hogy a goji
  • - szupertáplálék: tápanyag-összesítése méltán oka a szuperfood jelzőnek
  • - több mint 21% rostot tartalmaz, többet, mint a zabkorpa, ami táplálja a bélbaktériumokat (fermentálható),
  • - közel 20 féle aminosavat és esszenciális zsírsavakat tartalmaz,
  • - Orac értéke, vagyis antioxidáns szintje az egyik legmagasabb az élelmiszerek között: értéke 25 000 µmolTE/100g körül mozog az ORAC skála* szerint, ami a gyümölcs érése és szüretelése során jelentkező időjárási körülmények és az aszalás hossza függvényében változhat.
  • Így a goji antioxidáns hatása megközelítőleg 55-szöröse a karfiolénak, 10-szerese a narancsénak és 5-szöröse az aszalt szilváénak, amellyel jelentős mértékben képes gátat szabni a szabadgyökök által okozott sejtszintű mutációhoz és degeneratív, rákos megbetegedésekhez vezető károsodásoknak.
/*az ORAC skála az Egyesült Államok Mezőgazdasági Intézete által kifejlesztett és az egyik legmegbízhatóbb, általánosan használt módszer az élelmiszerek szabadgyökök ellen kifejtett hatásának mérésére./
  • - rák ellen hatékony LBP poliszacharidokban gazdag,
  • - hozzájárul az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez és javítja a memóriát,
  • - kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat (főként máj-és veseműködést támogató hatásánál fogva)
  • - természetes afrodiziákum: "Ha hosszú útra mégy, ne vigyél magaddal lyciumot!" - tartja a kínai közmondás.
  • - karotinoidokkal segíti a szív és a szép bőr védelmét,
  • - erősíti a csontokat és gyorsítja az izomnövekedést (kálcium-és magnéziumtartalom, aminosavak)
  • - alacsony glikémiás indexe miatt a vércukorszint jobb szabályozását biztosítja, egyensúlyban tartja a vércukorszintet (magas rosttartalom),
  • - karbantartja az immunrendszert,
  • - fokozza a zsírlebontást és az energiatermelést,
  • - védi a májat és lépet,
  • - javítja a látást.
Szív-és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának mechanizmusát részletesebben vizsgálva:
  • - javítja a zsírok anyagcseréjét, lassítja a koleszterin feleslegének a felszívódását (oldható rostok),
  • - akár 80 %-kal csökkenti a vérszérum triglicerid- és koleszterinszintjét, oxidációját, vagyis gátolja az LDL-koleszterin oxidatív károsodását,
  • - csökkenti a gyulladás mértékét,
  • - csökkenti a vérlemezkék összecsapzódását és a vér sűrűségét; vagyis vérhigító hatású (fokozhatja a warfarin és az aszpirin hatását),
  • - csökkenti a vérnyomást (emeli a szervezet magnéziumszintjét, káliumszintjét), csökkenti a plazma homocisztein** szintjét (**A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggést mutattak ki.)

A gyümölcsöt a vesszőn hagyják érlelődni, majd kézzel leszüretelik, 5 napig szárítják a napon, ezt követően pedig szétválogatják.


Goji fogyasztása:

Fogyasztható önmagában, mint bármely aszalt gyümölcs. Főleg, ha valakinek furcsa az íze- érdemes joghurthoz, reggeli müzlihez, kásához stb. adva kipróbálni.
Be lehet áztatni vízbe vagy más gyümölcslébe, majd leturmixolva nektárként elfogyasztani. Gyümölcslevét tárolni nem érdemes, mert hamar erjedésnek indul.
Jól illik csokoládéhoz. A fantázia-és wellness csokoládét készítők már régóta használják. 

Szerte a világon elterjedt a goji bogyóból főzött tea, ami számos módon elkészíthető. Tökéletes antioxidáns páros zöld teával, de figyeljünk a sorrendre, mert a gojit hosszabban, a zöld teát csak rövidebb ideig jó áztatni. A gyümölcsből 10-15 perc alatt "áznak ki" az antioxidánsok. Hagyományos elkészítéssel gyümölcsteával ideális. Teakeverékünket magunk is elkészíthetjük otthon.
Süteményekben, édességekben a szárított farkasbogyót a mazsola mellett szinte bármihez lehet keverni. Gyümölcskenyerekbe, csokis süteményekhez, muffinokhoz kitűnő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése