2015. április 17., péntek

Keringési problémák. A szédülés okai és megelőzése.




A nők többségénél keringési zavart okoz a nagy hőingadozás. Különösen nyár közeledtével fordul változékonyra az időjárás, és jelentkeznek a kellemetlen tünetek, mint például a szédülés, ingadozó vérnyomás és pulzusszám emelkedés.
Milyen tüneteket tapasztalhatunk tavasszal és kora nyáron?
Hirtelen forogni kezd körülöttünk a világ, szinte úgy érezzük, hogy le kell ülnünk a földre. Ez nagyon kellemetlen és veszélyes. Elveszítjük tájolási érzékelésünket, esetleg hányinger is jelentkezik. Ezek a jelek egyértelműen utalhatnak keringési zavarra.


Mi nevezhető még normálisnak?


Normális lehet, ha nyáron a magas páratartalom, hőingadozás, rossz levegő, túl meleg, extra fizikai terhelés vagy stressz következményeként enyhe tüneteket produkál szervezetünk, de ezek a tünetek nem tarthatnak 2 percnél tovább. Amint ez az időtáv meghosszabbodik, forduljunk orvoshoz.


Iszunk-e eleget?

Jó tudni, hogy a szédülést és hányingert megelőzhetjük kellő mennyiségű folyadék bevitelével. Naponta 3 liter folyadék szükséges átlagos napokon, míg forró napokon ennél több is. Az ideális szomjoltó nem más, mint a víz. Biztosíthatják még a kellő mennyiségű folyadékot gyógyteák, cukormentes gyümölcslevek hígítva. A legjobb, ha még azelőtt iszunk, mielőtt szomjúságot érzünk
Ne fogyasszunk kávét és alkoholt, amikor a frontok és hőingadozás megviseli szervezetünket. Ezek ugyanis csak fokozzák a tüneteket.


Hogyan szokjunk rá a vízivásra?


Sokan nem éreznek szomjúságot még akkor sem, ha naponta maximum 2-4 pohár folyadékot visznek csak be szervezetükbe. Ekkor bizony nehéz lehet rávenni magunkat az ivásra, de rászoktathatjuk szervezetünket.
Fogjunk egy kétliteres flakont, töltsük meg vízzel és félóránként igyunk belőle 5-8 kortyot. Léteznek applikációk is, melyek a kellő időben jeleznek, hogy ideje a folyadékpótlásnak.
Az első egy hétben azt fogjuk tapasztalni, hogy vizelési ingerünk szinte szűnni nem akar, de ez normális. Vesénknek hozzá kell szoknia az új feladathoz, de egy hét elteltével az inger sűrűsége csökkenni fog. 3-4 hét elteltével szomjasak leszünk, ha minimum 1 óránként nem ihatunk. Észre sem fogjuk venni, de sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, és a keringési zavar tünetei is enyhülnek.


 Ki szeret reggel, éhgyomorra vizet inni?


Nem sokan, pedig nagyon hasznos. Éjszaka testünk rengeteg nedvességet párologtat el, és ha belegondolunk, akkor azok, akik reggel éhgyomorra isszák meg kávéjukat, ami köztudottan megköti a vizet, akkor egy kiszáradt szervezetet terhelünk meg. Érdemes ezért minden reggel egy pohár friss vízzel kezdenünk a napot, és csak ezután meginni első kávénkat.



Fontos!


Még, ha jó ötletnek is tűnik a frissítő, rendkívül hideg üdítő, nem alkalmas a tünetek enyhítésére. A túl hideg italok ugyanis fejfájáshoz vezethetnek.



Mozgás és felváltott hideg-meleg zuhany


 A testmozgás és hideg-meleg zuhany váltakozása segít viszonylag gyorsan formába hozni szervezetünket, és így jobban fogjuk majd viselni a front és időjárás viszontagságait.
Aki reggeli zuhanyzáskor megfürdik langyos vízzel, majd hideg és meleg víz váltakozásával felpezsdíti vérkeringését, elkerülheti például a szédülést.
Sétáljunk, amikor csak lehetőségünk van rá. Korán reggel vagy este.


S.O.S. segítség


Gyors segítség lehet a hideg borogatás, amikor a keringési zavar tünetei hevesen jelentkeznek. A nedves ruhára csepegtethetünk borsmenta vagy citromfű olajat, mely hűsítő érzetet kölcsönöz. Tarkó, homlok, csukló részeken alkalmazzuk a hideg borogatást. Segíthet még a hűsítő permet, amikor tiszta szórófejes flakont töltünk meg hideg vízzel, és arcunkra permetezzük.



Elsősegély keringési problémákra


Könnyebbé válik a légzés, ha friss levegőhöz juthatunk. Kerüljük a szűk és testhez simuló ruházatot, szorosra húzott övet.
Amikor rosszul érezzük magunkat, segíthet, ha ledőlünk, de a felsőtestünk mindig legyen magasabban, mint a lábunk.
Hosszan elnyúló keringési problémákra utaló tünetek esetén forduljunk szakorvoshoz.
(Forrás:noivilag.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése