2016. február 22., hétfő

Az alváshiány viselkedészavarhoz vezethet gyermekkorban

Viselkedészavaros a gyerek - de mennyit is alszik?
Dühkitörések, figyelemzavar miatti rossz jegyek, kezelhetetlen viselkedés – sok szülő életét megnehezítik ezek a jelenségek. Mielőtt gyógyszerezni kezdi a gyerekét, nézzen este az órára.
Egy óvodás gyerekeknek napi 10 - 12 órára, az iskoláskorúaknak és a kamaszoknak legalább 9 óra alvásra van szükségük. 
Ez egyben azt is jelenti, hogy az óvodásoknak legkésőbb nyolckor, az iskolásoknak pedig kilenc-tízkor ágyban kellene lenniük. 
Hogy ezt mennyire nehéz megvalósítani, amikor a szülők egy része csak este hatkor hétkor zuhan haza, azt mindannyian tapasztaljuk. S nem könnyű este kilenckor leválasztani egy kamaszt a telefonjáról, ha reggel azt látja: éjjel 64 üzenetet nem tudott elolvasni és ezek közül az utolsó fél háromkor érkezett a barátaitól.
A Semmelweis Egyetem viszont arra figyelmeztet, a gyerekek kialvatlansága állhat a gyakran egészségügyi problémaként jelentkező dühkitörések, figyelemzavar, kezelhetetlen viselkedés mögöttEgyszerűen nem alusszák ki magukat, emiatt fáradtak és ingerlékenyek. 
Maguk sem tudják mi bajuk, a kínos "tünetek" segélykérések. „A gyerekek többnyire így fejezik ki, ha fáradtak” – mondja Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese.
Csak éppen a szülők nem értik a gyerek jelzését. Pedig az igazgatóhelyettes szerint gyermekkorban több kapcsolat van az agy idegsejtjei között, mint a felnőtteknél, emiatt a gyerekeknek több és mélyebb alvásra van szükségük, hogy fel tudjanak készülni új élmények befogadására.
Ráadásul a gyerekek és a felnőttek szükségletei nemcsak az alvás mennyiségében térnek el, hanem abban is, hogy míg fiatalabb korban az hat jól a teljesítményünkre, ha később kelünk, addig az életkor előre haladtával inkább arra reagálunk jól, ha korábban indul a napunk.
Ám kisgyerekek közül sok hagyományosan korán kelő, és hétvégén sem képes bepótolni az alváshiányt. A gyerekek ugyanis még nem tudják késleltetni az alvási szükségleteiket, és gyakran akkor is hajnalban kelnek, ha egyébként nyugodtan alhatnának tovább. Ez pedig nem tesz jót sem a hangulatuknak, sem a teljesítőképességüknek. Vagyis egyetlen módszerrel tehetjük pihentebbé őket, ha hozzászoktatjuk a korai lefekvéshez.
Bódizs Róbert szerint számtalan kutatás támasztja alá, hogy a gyerekek jobban teljesítenek és frissebbek, ha tovább alhatnak reggel. Az Egyesült Államokban 200 tinédzsert vizsgáltak, és kiderült, hogy ha reggel 8 óra helyett 25 perccel később kezdték az iskolát, jobb lett a hangulatuk, nőtt az alvásidejük és kevesebb koffeint fogyasztottak. 
A pszichológus szerint az a legfontosabb, hogy figyeljük meg a gyerekek alvási igényeit, és igyekezzünk alkalmazkodni azokhoz.
Például, ha nem tudnak tovább aludni, feküdjenek le korábban. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint ebben segít, ha a lefekvést rituálészerűen szervezzük meg – vacsora, fürdés, fogmosás, mese –, akkor a gyerek lehetőséget kap a lecsendesedésre. Ha így keretbe foglaljuk a napját, ettől nagyobb biztonságban is érzi majd magát. 
A pszichológus szerint eközben arra is ügyelnünk kell, hogy a kicsi ne maradjon egyedül a félelmeivel. Ezt elősegíthetjük úgy is, hogy lehetővé tesszük számára, hogy a közelünkben aludjon, s időnként  (ezt itt a kulcs) azt is megengedhetjük, hogy a gyerek a szülők ágyában pihenjen. Testvérek esetében pedig a közös szoba is jó megoldás
(Forrás: valasz.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése