2018. március 25., vasárnap

Skóciában az életre nevel az iskola

Képtalálat a következőre: „Skócia Stirling”
Skóciában a gyerekeknek nincs osztályzat az iskolában, és nem kötelezőek az oltások sem
Játszva tanulnak, miközben az életre nevelik őket. Nem cipelnek könyveket, viszont sportolnak, zenélnek, és a kicsiket is segítik.
Brigi és férje több mint tíz éve él Skóciában. Nem véglegesnek szánták a kintlétüket, de gyermekeik megszületése után úgy érezték, hogy jobb, ha maradnak. A kezdetekről, a munkájukról, a hétköznapokról és örömökről előző írásunkban olvashattok
.https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/beleszerettunk-stirlingbe-es-tudtuk-hogy-itt-szeretnenk-majd-letelepedni/
Most arról beszélgettünk, hogy milyen az élete a gyerekeknek, milyen az ellátásuk, hogyan működik az iskolarendszer, mik a követelmények. Meg arról is, hogy miképp működik az egészségügy, mi a helyzet az oltásokkal, a kórházi ellátással, mit tehet a szülő a beteg gyerekkel.
Magyarul beszélünk a gyerekekkel
Andrissal mind a ketten csak magyarul beszélünk a három gyerekünkkel. Ennek meg is volt az eredménye, mert három éves korukra nagyon szépen beszéltek magyarul. Az ovikezdés után tértek át az angolra, és azóta ez lett a nyelvük.
Egymással és velünk is angolul beszélnek, de mi magyarul válaszolunk nekik. Szeretem hallgatni őket, mert igen erős skót akcentusuk van. Ha hazalátogatunk, akkor a nagyszüleikkel magyarul társalognak, az elején akadozva, és akcentussal, de pár nap után belejönnek, és megint jól megy nekik a magyar nyelvű beszélgetés. Ilyenkor velünk is átváltanak magyarra.
A kétnyelvű közeg miatt mikor beszélni kezdtek, vegyesen használták a magyar és az angol szavakat a mondatokban, attól függően, hogy melyik jutott előbb az eszükbe. Mára a két nagyobb már szépen olvas magyarul, nagylányom pedig már elég jól tud írni is.
Az ovi nem kötelező
Három és öt éves kor között járhatnak óvodába a gyerekek, de nem kötelező. A csoportok vegyesek, nincsenek életkor szerint szétválasztva.
A kisgyerekekre egyébként is odafigyelnek. Például van egy olyan szabály, hogy amelyik pubba öt év alatti gyerekek is bemehetnek, ott kötelező pelenkázót kialakítani.
Az iskola hét osztályos és nincs osztályzás
Az iskolát – a magyar szülőknek tán furcsa – ötévesen kezdik meg a gyerekek. Az általános iskola itt 7 osztályos. A januárban, februárban született gyerekeket vissza lehet tartani, de aki decemberben tölti be az ötödik életévét, annak kötelező megkezdeni az iskolát augusztus végén.
Emese lányom januári, de én nem akartam, hogy évvesztes legyen, ezért négy és fél évesen került iskolába. Persze a suli itt más, mint Magyarországon.
Sokkal lazább, kevesebb a tananyag. A gyerekeknek nincs tankönyvük, a hátizsákjukban határidő napló van, amiben a szülők és a tanárok kommunikálnak egymással.
A munkafüzetüket sem hozzák haza, az is az iskolában marad.
A tanárok változnak, minden évben más tanítja az osztályt. A tananyag is másképp áll össze, negyedévenként más-más témát dolgoznak fel. Emese hatodikos, ő például most a viktoriánus korról tanul. Boti negyedikes, ő a skót Maryvel és a Tudorokkal foglalkozik. Attila elsős, az osztályuk egy skót meséről tanul, amelynek a főszereplője egy kislány, Katie Morag.
Minden évben téma az egészséges életmód, amit a karácsonyi szünet előtt tárgyalnak, benne például a test tudattal is foglalkoznak. Amúgy az iskola környéke is "egészséges", egy erdő szélén áll, van egy nagy füves pályájuk is, ahol a sportnapot is tartják. Az udvaron pedig el van kerítve a kicsik helye, ezzel is védve őket.
A suliban nincs osztályzat, nem jegyekért tanulnak és nem is buktatják meg a diákokat.
Szinteket mérnek, a gyerek tudását nézik. Minden tanuló a saját szintjének megfelelő csoportba van beosztva, ahol együtt dolgoznak.
Van egy elvárás, hogy hányadikos gyerek melyik szintet kell, hogy elérje. Ha lemaradna, akkor segítik felzárkózni, speciális tanárok foglalkoznak azokkal, akiknek erre szükségük van.
Az év végi bizonyítványban nem osztályzatok vannak, hanem írásbeli értékelés. Ehhez hozzáteszik azt, hogy miben kell még fejlődnie a diáknak. Ez támpontot ad a szülőknek és motiválja a gyereket is.
Külön érdekesség, hogy minden év elején minden osztály ír egy saját szerződést, a diákok és a tanárok együtt belefogalmazzák a tudnivalókat. Olyasmi, mint egy házirend. A gyerekek pedig ennek alapján fel tudják sorolni, hogy mit várnak el tőlük, hogyan kell viselkedniük. És ugyanígy ők is megfogalmazzák, hogy mit szeretnének a tanároktól. A végén pedig mindenki aláírja, és kiteszik a falra. Az elsősök - mivel nem tudnak még írni - a kézlenyomatukkal "hitelesítik" a szerződést.
Játszva tanulnak
A gyerekek így játszva, élményeket szerezve tanulnak, és ezekre később is emlékeznek. Az iskola fő célja, hogy felelősségteljes állampolgárokat neveljenek.
Az itt végzett diákok magabiztosak, sok dicséretet és matricát kapnak. Az iskola „életszagú”, az életre nevel.
Például Emese már háromszor is jelentkezett külön feladatra, ahol olyan kérdéseket kapott, mint egy rendes állásinterjún. Az egyiknél még szóbeli interjú is volt.
A kisebbek segítését is megtanulják. Minden elsős mellé beosztanak egy hetedikes diákot, aki egész évben a társa lesz. Az ő feladata, hogy segítse a kicsit beilleszkedni az iskolai életbe, vagy akár együtt játszanak.
A szülők is segítenek
Az iskolának van egy szülői közössége, és különféle módon segítik a sulit jobbá tenni. Többféle ötletre gyűjtenek pénzt, a bevételből pedig hasznos dolgokat finanszíroznak. Így jutott például minden osztálynak egy-egy laptop. Az iskolában vásárokat, családi társasjátékokat, mozi esteket is rendeznek.
A gimnáziumot 16 évesen végzik el
Itt továbbtanulni csak gimnáziumban lehet, és a diákok a lakóhelyük szerinti gimibe kerülnek 11-12 évesen. Négy év után végeznek, azaz 16 éves korig kötelező az oktatás. Ha valaki tovább szeretne tanulni, annak még további két évet kell tanulnia, és egy magasabb szintű vizsgát tesz le, ami a felvételihez szükséges.
A felsőoktatás általában ingyenes
A felsőoktatás az itt élőknek általában ingyenes, de vannak fizetős szakok is. A tanuláshoz lehet diákhitelt felvenni, amit csak akkor kell visszafizetni, ha a munkába álláskor egy bizonyos szint fölötti a fizetése, tehát szociális alapon működik ez is. Ha valaki diákhitelt vett fel, annak gyerekfelügyeletet is biztosítanak ingyenesen.
A legnépszerűbb különóra a sport, a zene és a dráma
A szülők sokféle különórára járatják a gyerekeket, de ezek nem korrepetálások. Főleg sport, zene és dráma foglalkozásokra járnak, ezek a legnépszerűbbek. A sporton belül a foci, a golf, a rögbi és az úszás a legnépszerűbb, ide járnak a legtöbben.
Mi is mind a három gyerekünket beírattuk úszni. Boti drámára is jár, Emese pedig jégkorizik és táncol.
A sport amúgy is népszerű Skóciában. Minden júniusban külön sportnapot is tartanak az iskolákban, ahol a gyerekeken kívül a tanárok és a szülők is részt vesznek.
Kötelező az egyenruha
Az iskolákban kötelező az egyenruha. Minden iskolának saját színe és logója van. Az alacsonyabb jövedelmű családok ingyen kapják meg a ruhát.
Háromféle menü van a menzán
A menzán is figyelembe veszik a jövedelmi viszonyokat. Negyediktől kell fizetni érte, de a rászorulók ingyen kapják. A mi megyékben a menzán háromféle menüből lehet választani – ez területenként változik, de nagyjából azonos az elv. Minden héten eldöntheti a család, hogy melyik nap kér menzát, és milyen ételt. Ha a gyerek nem ott eszik, akkor bevisz magának saját uzsonnát.
Menzafelelős ötödiktől lehet a gyerek, erre írásbeli interjúval lehet jelentkezni. Ők segítenek a kisebbeknek, eligazítják őket, kiviszik a tálcájukat. Ők adják ki a desszertet, az italokat.
Az iskolai szünetek változóak
Az iskolai szünetek is változóak, nyáron általában 6, 7 vagy ritkán 8 hétig tart. Ezen kívül februárban és októberben van egy-egy hét, áprilisban és karácsonykor két-két hét szünet, de ezek terjedelme, időpontja is megyénként eltérhet, ahogy a munkaszüneti napokban is van eltérés.
Az oltás nem kötelező, de beadatják a gyerekeknek
Az Egyesült Királyságban az oltások a gyerekek számára nem kötelezőek, rutin oltásnak hívják ezeket, és még senkivel nem találkoztam, aki ne adatta volna be a gyerekének a szükséges oltásokat.
A rutin oltások ráadásul ingyenesek.
Az első oltást két hónaposan kapják, majd három és négy hónaposan. Utána jön az egy éves kori, a következő három és fél évesen jár. Végül kamaszkorban van még oltás.
Az ajánlottak közül a legnépszerűbb az influenza elleni védőoltás, amit a 16 év alattiak, a 65 év felettiek, a kismamák, és az egészségügyi problémával küzdők ingyen kapnak meg. Az öt év alatti gyerekeket időpontra lehet vinni az orvosi rendelőbe, és úgy oltják őket, a nagyobbaknak az iskolában szervezik meg az oltást.
A beteg gyerekkel szabadságra mehet a szülő
Ha a gyerek beteg, arra nem jár külön táppénz. A szülő viszont elmehet szabadságra. A munkavállalók az első három hónapot kivéve 28 hétig kaphatnak táppénzt.
Ha egy gyerekkel kórházba kell menni, akkor egyre több helyen van rá lehetőség, hogy a szülő bent aludhasson a gyerekével egy szobában. Ez nem csak a gyerekkórházakban van így, hanem a felnőtt intézményekben is.
A szülésnél itt is bent lehet az apuka, ha szeretné. Nekem „anyukás” szülésem volt, mert a férjem helyett ő jött be velem a szülőszobára az első gyereknél. A következőknél is velünk volt, de akkor már a gyerekekre vigyázott.
Gyes, szabadság és nyugdíj a felnőtteknek
A gyerekes családoknál a gyes az első 6 hét bruttó átlagfizetésének a 90 százaléka. A következő 33 hétben 141 font jár, vagy a heti fizetés 90 százaléka.
A dolgozóknak öt hét plusz három nap fizetett szabadság jár, amivel szabadon rendelkezhet. Én is magam döntök arról, hogy mikor megyek szabadságra. Andrisnak négy hét szabija van, mert neki az ünnepnapok is járnak, és ő szintén maga dönthetett eddig is arról, hogy mikor kéri ki a szabadságát.
A nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65 év, a nőknél 60-65 év között van. 2020-ra egységesen 66 évre emelik fel, fokozatosan. Az állami nyugdíj összege kb. a fele a bruttó minimál bérnek. Az államnak viszont van egy programja, amellyel támogat. Ha a fizetésből valaki egy bizonyos százalékkal hozzájárul a nyugdíjához, akkor az állam ugyan annyit ad hozzá. Sokan fizetnek maguknak egy külön magán nyugdíjpénztárba is.

(Forrás:.szeretlekmagyarorszag.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése