2018. augusztus 21., kedd

Hogyan védjük meg a gyermekeinket a növényvédőszerektől?

A magyarországi zöldség- és gyümölcs minták több, mint negyedében találtak többféle vegyszermaradványt.
A növényvédőszer-maradványokra a fejlődőben lévő kisgyermekek a legérzékenyebbek. Az Európai Parlament Kutatószolgálatának jelentése szerint bizonyos rovarölő szerek károsíthatják gyermekeink kognitív képességeinek − például a figyelem, a megfigyelőképesség, az érzékelés-észlelés, az emlékezet és a gondolkodás − fejlődését, ami gyakran mérhető IQ-csökkenésben jelentkezik. Az egyre gyakrabban diagnosztizált figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) szintén összefüggésbe hozható a növényvédő szerekkel, ahogyan az allergiás és asztmás megbetegedések is.
A mai nagyüzemi mezőgazdaság intenzív vegyszerhasználaton alapul, de mi magunk is tehetünk a trendek megváltoztatásért!
A Greenpeace tippjei:
  • Ha vásárláskor előnyben részesítjük a vegyszermetesen előállított, ökogadálkodásból származó termékeket, azzal befolyásoljuk a piacot. Ha nő az ökotermékek iránti kereslet, úgy várhatóan az áruk is kedvezőbb lesz majd a jelenleginél.
  • Ha beszélgetünk és megismerkedünk a piacon áruló vagy a környéken élő termelőkkel, akkor rátalálhatunk a megbízható beszerzési forrásokra.
  • Ha saját konyhakertet alakítunk ki, és kipróbáljuk a vegyszermetes növényvédelmi módszereket, akkor nem csak friss és jó minőségű alapanyagaink lesznek, de tapasztalatainkat továbbadva másoknak is tudunk segíteni egészséges élelmiszereket termeszteni.
  • Csatlakozhatunk egy helyi zöldségközösséghez is, így hetente házhoz jön a friss zöldség- gyümölcs adagunk.
  • Szülőként a gyermek iskolájában vagy óvodájában is szót emelhetünk azért, hogy a gyerekek ott is egészséges élelmiszert kaphassanak!
  • Üzenhetünk a dönzéshozóknak a Greenpeace petíciójának aláírásával: greenpeace.hu/menzaforradalom
Kérjük, adj bele egy gyümölcsöt te is, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetünkbe, és több egészséges élelmiszer a gyermekeink asztalára. Ökoélelmiszert az óvodákba és iskolákba! https://okosmenza.hu/#a-tamogatas-menete
(Forrás: https://okosmenza.hu)
Ökosmenza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése