2018. szeptember 19., szerda

EZT KÖTELEZŐVÉ TENNÉM AZ ISKOLÁKBAN



https://www.facebook.com/tudas6alom/videos/831474363619821/



EZT KÖTELEZŐVÉ TENNÉM AZ ISKOLÁKBAN
Minden tiszteletem és minden támogatásom az olyan kezdeményezéseké, amelyek nem fehérgallérosan, a hivatali asztal mögül, hanem a rögvalóságban igyekeznek tenni egy jobb, élhetőbb Magyarországért. Ez a videó fantasztikus. Nem csak azért, mert hatalmas bravúrral vágás nélkül vették fel, mert hihetetlenül erős a szövege vagy mert egy igazán fontos ügyet szolgál, de azért is, mert emberi hangon szól.
Azon a nyelven szól a cigány fiatalság talán legfontosabb kérdéséről, a tanulásról, ami a felemelkedés egyetlen igazi eszköze lehet, amely talán a legalkalmasabb lehet a fiatalok megszólítására.
És megszólít téged és engem is, a többségi társadalmat: amikor "cigányozol" ezeket a kezdeményezéseket is rombolod...
A felvételt Tőri Csaba barátom, a Moltopera karmestere mutatta nekem először. Azt mondta, be szokta vinni a Fazekas Gimnáziumban tartott énekóráira, mert annyira sok zenei érdekesség is van benne. Tudod mi az, amikor 2:05-től körbeállnak és te a kamerával együtt forogsz? Egy hagyományos ráolvasás! A végén a "Tanulj jól, de tanulj jól" egy magyar népdalból származik, amit mi, magyarok már nem éneklünk, de a cigány népzenében tovább él és most egy "modern szövegváltozattal" éledt fel újra. A háttérben jelelve tolmácsolják a szöveget. A "darab" dinamikai repertoárja pedig komolyzenei igényességű (az építkezés, az új "frázisok", "témák" bemutatása stb.). Csabi húsz percen keresztül áradozott erről és teljesen magával ragadott, azóta időnként megnézem, ha energiára van szükségem.
Remélem sokan megismerik. Remélem sokan megértik. Remélem sokan állnak mellé.
Forrás: Tudás6alom
A Roma Oktatási Alap támogatásával készült videóban Horváth Kristóf, művésznevén Színész Bob slammer dolgozott együtt tehetséges roma tinédzserekkel, akik a tanulás fontosságára hívják fel a figyelmet.  (Ágoston László)
https://www.facebook.com/tudas6alom/videos/831474363619821/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése