2012. szeptember 11., kedd

Az emberjavító szenteltvíz

Hogy az egyik asszonynak nagyon rossz vót az ura. Hát mán elment a paphó gyónni.
 -Jaj, plébános úr, hát az ollyan rossz az az ember! Hát ennek má semmi esze nincs! Ez verekedik, ez mindent csinál. Veszekedik! Hát mit tegyek mán? - aszongya. - Adjon mán a plébános úr valami tanácsot!
-Misét mondassak vagy imádkozzak, vagy micsináljanak?
 Hát a szegény pap is nagy gondba vót, mer akart vóna segíteni rajta, sajnálta az asszont ugye, segíteni akart. Hát aszongya:
 - Ördögűzés ellen - úgy hallotta -, hát ebbe az emberbe akkor biztos az ördög van benne - aszongya -, ha ennyire rossz, hogy az ellen jó a szentöltvíz.
 Hát az akkor oszt mán örült neki, hogy eszibe jutott valami, mondja az asszonnak, hogy:
 - Ide hallgasson: vigyen - aszongya -jócskán szentöltvizet haza - aszongya -. oszt mikor az ember mán közelít haza, mikor megy mán haza, akkor vegye a szájába, oszt míg le nem fekszik, addig ne köpje ki a szentöltvizet, addig legyen a szájába! - az asszony szájába a szenteltvíz.
 - Vegyen jócskán - aszongya -. oszt tartsa a szájába. Míg az ember le nem fekszik.

 Hát úgy is vót. Az asszony szentöltvizet vett a szájába. Hát úgy látszik, használt az ördög ellen, mer az ember egy szót se szólt. Lefeküdt az olyan csöndben, békességben. Hát használt neki a szenteltvíz. Mer az asszony nem szólalt meg. akkor az ember se adott választ...

 (Magyar Zoltán: A herencsényi mesemondó - Balassi Kiadó, Budapest - 2004)

http://www.nepmese.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése