2013. szeptember 27., péntek

5 dolog, amit az elsősök szüleinek tudni érdemes

Az iskolakezdés a kis elsősök és szüleik számára egyaránt jelentős esemény. Nem könnyű időszak, számos változást hoz az életükbe. Mi az, amit a szülőknek ezzel kapcsolatban érdemes tudniuk? 

Két hónap az adaptációs idő
Két hónapig tart, amíg a gyerekek megszokják az új környezetet, az új napirendet. Legyünk velük megértők, elnézők, hiszen a felnőtteknek is körülbelül ennyi ideig tart, amíg megszokják az új munkahelyüket.
Megváltozik a viselkedése
Ne számítsunk arra, hogy gyerekünk rögtön önálló lesz. Sőt, éppen ellenkezőleg. Sok gyerek a hatalmas stressz miatt még inkább csüng a szülein. Ne fosszuk meg a gyereket egy kis plusz becézgetéstől, kényeztetéstől.
Hamarabb elfárad
A kezdeti időszakban a gyereknek sok új elvárásnak kell megfelelnie, ezért hamarabb elfárad. Ügyeljünk arra, hogy minden este időben menjen aludni, és az első osztályban ne terheljük meg sok iskolán kívüli elfoglaltsággal.
Forduljunk bizalommal a pedagógushoz
A kis elsősünk osztályfőnökére tekintsünk partnerként, mert ő az a személy, aki az elkövetkező időszakban kiveszi a részét gyermekünk neveléséből. Ne féljünk bármilyen problémát megbeszélni vele!
Fontos a biztatás
Biztassuk, bátorítsuk gyermekünket. Ha eleinte elveszíti is a kedvét, igyekezzünk megtalálni és megmutatni neki azokat a mindennapi apró örömöket, amiért érdemes iskolába járnia. (mn)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése