2013. október 19., szombat

Ágybavizelés gyerekeknél

Ha az öt év alatti gyermek bepisil az ágyába, nincs abban semmi szokatlan, csak többnyire nem beszélünk erről. Gondoljunk arra, hogy a gyermekünk ezt biztosan nem szándékosan teszi, és ne tegyünk neki szemrehányásokat. Ez ebben a korban még normális, egyes gyerekek korábban egyáltalán nem képesek a hólyagfunkciójukat szabályozni. Vizsgálatok azt mutatják, hogy az 5-6 éves gyerekek mintegy 10%-a ágybavizelési problémákkal küzd, legtöbbjük fiú.
Miért pisil be az ágyban a gyerek?
Kisfiú pizsamában, kezében fogja a macikáját.Vannak örökletes hajlamok, amelyek érési késedelem miatt ágybavizeléshez vezethetnek. Az esetek 90%-ában egy közeli rokonnak ugyanilyen problémája volt. A szobatisztaság túl korai erőltetése megnöveli a szobatisztaságra nevelés kudarcának kockázatát. A biztonság és szeretet hiánya, a csalódottság, a túlzott szigorúság és a negatív szociális feltételek szintén jelentős okok.
Ha a gyermek hirtelen elkezd ismét bepisilni éjszaka, miután már szobatiszta lett, az nem normális, és a legtöbb esetben testi vagy lelki probléma (pl. hólyaggyulladás, cukorbetegség vagy a szülők válása) áll a háttérben. Néhány gyerek olyan mélyen alszik, hogy nem veszi észre, ha tele a hólyagja. Néhányuknál csak nagyon későn fejlődik ki a megfelelő hólyagkontroll. Egyes gyerekek túl keveset termelnek egy bizonyos hormonból, amely a vizeletkiválasztást gátolja.
Hogyan segíthetünk gyermekünknek?
Ne csináljunk problémát az ágybavizelésből. A legtöbb gyermek maga sem nagyon örül a helyzetnek. Jó, ha a család pozitívan támogatja őt. Éreztessük gyermekünkkel, hogy a bepisilés nem kóros vagy rossz dolog, hogy ismét visszanyerje önbizalmát. Ezen kívül fogadjuk meg a következő tanácsokat:
  • Soha ne büntessük meg a gyereket. Önmagában az ágybavizelés és rá a reakciónk már elég büntetés.
  • Lefekvés előtt kísérjük ki a gyereket a wc-re.
  • A matracot védjük egy gumilepedővel.
  • Készítsünk tiszta ágyneműt az ágy mellé, és hagyjuk, hogy a gyermek húzza át az ágyát. Ez nem büntetés, hanem segítség a gyereknek, hogy a problémáját maga oldja meg.
  • Dicsérjük meg a gyermeket egy száraz éjszaka után.
(Forrás: impulser)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése