2013. október 19., szombat

Természetes antibiotikumok

Fertőzésekre és gyulladásokra a természet számos alternatívát kínál. Például növényeket, amelyek antibakteriális és gombaellenes hatásuknál fogva csökkenthetik a gyulladást. Megfázás és nátha esetén a tünetek enyhítésére nem kell azonnal gyógyszerhez nyúlni, főleg nem széles sprektumú antibiotikumhoz. A megoldás lehet, hogy ott rejtőzik a spájzban.
 
A hagymafélék
A vöröshagymát és a fokhagymát évezredek óta használják a népgyógyászatban. A hagymafélékben rengeteg antioxidáns található, amelynek segítségével a szervezetben képes elpusztítani a baktériumokat és vírusokat, valamint az immunrendszert is erősíti, megfázás esetén pedig szinte elengedhetetlen használatuk.
Hagymaszirup készítése:
Egy felaprított hagymát 3 evőkanál mézzel és egy dl vízzel összekeverünk, majd felforralunk, végül pedig átpaszírozuk. Erősebb a hatás, ha egy teáskanál friss tormát vagy kakukkfüvet is teszünk bele.
A hatóanyagokat alkohollal is kivonhatjuk a gerezdekből. A hagymát vágjuk apróra, és öntsük fel fél deciliter 70%-os alkohollal. Egy hétig hagyjuk állni, öntsük le róla a levet, és passzírozzuk át. Naponta 4 teáskanálnyi mennyiség ajánlott.
Gyömbér
A gyömbér erős gyulladáscsökkentő. A fájó torok ellenszere lehet a felforralt vízhez kevert gyömbér és méz. Ha szegfűszeget is teszünk a keverékbe, akkor hatékony köhögéscsillapítót kapunk.
Inhaláláshoz egy liter forró vízhez adjunk egy-két teáskanálnyi friss, reszelt gyömbért és néhány csepp eukaliptusz olajat. Az eukaliptusz olaját a köhögés és orrdugulás ellen vethetjük be, kakukkfűolajjal, borsmentával, bazsalikom- és cédrusolajjal is kombinálhatjuk.  
Mustár
A mustárt gyulladáscsökkentőként is használják, jó hatású asztma ellen és ízületi gyulladások esetén. Torokfájás-csillapításra keverjünk össze ½ teáskanál mustárt citromlével, mézzel és ½ pohár vízzel.
Méz
A méz számos kórokozóval felveszi a harcot a benne található értékes anyagoknak köszönhetően. Méhpempővel együtt fizikai fáradtság, álmatlanság vagy székrekedés ellen is hatékony lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése