2014. január 21., kedd

9 szuper trükk, hogyan javítsd a memóriád

A memóriaromlás hatékonyan lassítható!

:

Az agyunk mindennap rengeteg információt szív magába, nem csoda, ha néha egy-egy dolog kimegy a fejedből. Elzártad-e a gázt, hová tetted a lakáskulcsod? De az is előfordulhat, hogy hosszú percekig keresed a szemüveged, amely egész idő alatt a nyakadban lógott. Ezek teljesen természetes – ám sokszor igen zavaró – kihagyások, melyeken a kor sajnos nem sokat segít. Hogy lassítsd memóriád gyengülését, használhatsz egyszerű, ám annál hatékonyabb trükköket.

Ingereld az agyad!
Bár a keresztrejtvények nagyon szórakoztatók, nem biztos, hogy hosszú távon edzik az agyad. A megoldás kulcsa a valami új. Az ismeretlen kihívása valószínűleg hatékonyabb, mintha mindig keresztrejtvényt oldasz meg. Kezdj el újabb és újabb játékokat, ne ragadj le egy fejtörőnél.

Kapcsolódj ki!
A stressz túlterheli az agyat, mert elönti káros vegyületekkel a hippokampuszt és más, a memóriában szerepet játszó agyi területet. Néhány tudós azt feltételezi, hogy a kiegyensúlyozott élet és a relaxáció, mint például a jóga, a társas összejövetelek és a kézimunka, a stresszt csökkentve késleltethetik a memóriazavarokat. 

Egyél halat!
Néhány elmélet a hal étrendbe iktatásának tulajdonítja az elképesztő tanulási képességek kialakulását. Az esszenciális zsírsavak, mint az Omega-3, nélkülözhetetlenek az agyi funkciók szempontjából, és előnyösnek tűnnek az agykárosodással járó folyamatok, továbbá a depresszió kezelésében. 

Élvezd a kávét!
Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a koffein megvédheti az agyat. Nagy léptékű tanulmányok állítják, hogy napi 2-4 csésze biztosíthatja a normális agyműködést, és 30-60 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulását. Nem világos, hogy az előnyöket a koffeinnek köszönhetjük-e, vagy az antioxidánsoknak, de az a jó kis délutáni tejeskávé valószínűleg javított a mai teljesítményeden – és a tíz évvel későbbin is. 

Vigyázz a testedre!
A többnyire megelőzhető betegségek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a magas vérnyomás, ugyancsak hatással vannak az agyra. Összefüggésbe hozzák őket a szellemi hanyatlás és a memóriazavarok kockázatával is. Ha rendben tartod a keringésed, elkerülöd a cigarettát és a telített zsírsavakat, akkor kevésbé jelentkezik az életkorral összefüggő agykárosodás.  

Figyelj az étkezésedre!
A túlzásba vitt lakmározás, de a túl alacsony kalóriabevitel úgyszintén agyi elváltozásokhoz vezethet. Az extrém fogyókúra okozhat megnyugvást (ez magyarázhatja az anorexiafüggőséget), de sok tanulmány kapcsolatba hozta a szórakozottsággal, zavarodottsággal és az emlékezetkieséssel.  

Enni, enni, enni
A túl sok és a túl kevés energia egyaránt zavart okoz az agy finom működésében. Az alacsony cukor- és magas rosttartalmú diéta némi fehérjével és zsírral lassabban bontódik le az agyban, mint a magasabb cukortartalmú ételek (cukrok és fehér keményítő). A kiegyenlített emésztés megbízhatóbb energiaáramlást biztosít az agyban, így optimalizálja a szerv hosszú távú egészségét és teljesítményét.
 
A legjobb memóriajavító ételek a következők: 

brokkoli, kelbimbó, cékla, fokhagyma, avokádó, dió, búzacsíra, 
fekete csokoládé, zöld tea, fekete áfonya. 

Jót tesz a szépítő alvás
Amikor pihensz és álmodsz, az emlékek újra előtörnek, egyesek kitörlődnek, mások elraktározódnak. Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint, ha nem alszol eleget, fehérjék épülnek a szinapszisokra, és lehet, hogy ettől nehezebben gondolkozol és sajátítasz el új ismereteket. Ha valaki krónikus alvászavarban szenved, idősebb korábban mentális teljesítőképessége csökken, bár lehet, hogy az összefüggés nem ok-okozati. 

Mozogj!
A tudósok kezdik feltételezni, hogy a rendszeres aerobicedzés lehet a legfontosabb, amit megtehetsz agyad hosszú távú egészségéért. Míg a szív és a tüdő hevesen reagál a sprintfutásra, az agy szép lassan és csendesen edződik. Az elméd frissessége érdekében naponta legalább 30 percet tölts testmozgással.



(Ferenczy Mária)
(Forrás:otvenentul.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése