2014. április 12., szombat

Az időskor ereje



Három generáció ül egy kanapén egymást átölelve, nagypapa, lánya és az unoka.


Mennyire terhelhető az 50 pluszos generáció? Sok öregedési folyamatot nem lehet megállítani, de lelassítani igen. Harcoljunk az egészséges, vonzó testért! Következzen néhány kérdés és válasz az egészség és fitnesz témájában:






1. Hogyan őrizzem meg kíváncsiságomat? Ne az elmúlt, hanem az elkövetkező dolgok iránt érdeklődjünk.
2. Hogyan maradok szellemileg mozgékony? Tegyünk úgy, mint a művészek. Ők állandóan inspirációkat keresnek, mindig az újat kutatják.
3. Hogyan maradok higgadt és laza? Hiszen éppen ez az adu az Ön kezében. Az 50 pluszos generáció szorongások nélküli. Tagjai nem hagyják magukat olyan gyorsan elbizonytalanítani a válságoktól, ellenségeskedésektől vagy veszteségektől. Tudják: sem a siker, sem a sikertelenség nem tart örökké. Láttak már sok magasrepülést és sok zuhanást. A művészet abban áll, hogy a magasságokat és a mélységeket is túl kell élni. A sportban és a való életben egyaránt.
4. A koromat csak az olvasószemüvegemen érzem? Nem, minden területen. Már 30 éves kortól megváltozik a szervezet összetétele: csökken az izomtömeg, nő a zsír mennyisége. Ezen kívül gyengébb lesz a pumpa, a szív egyre kevesebb oxigént juttat az izmokba és az agyba. Szinte minden időskorba lépőnek vannak kis koncentrációs gyengeségei, kevésbé képes emlékezni egyes dolgokra.
5. Mennyire megerőltető a siker időskorban? A 60-70 éveseknek kereken 25%-kal több erőt kell kifejteniük egy adott teljesítmény érdekében, mint a fiataloknak. A szervezetüknek közben pihenési fázisokra van szüksége, amelyek évről évre egyre hosszabbak lesznek.
6. Nagyapám törékenyebb volt 70 évesen, mint én? Igen, ma a jobb táplálkozásnak és gyógyászati ellátásnak köszönhetően fittebbek vagyunk nyugdíjas korban. Mindenesetre a stressz okozta betegségek hamarosan megállíthatják ezt a fejlődést.
7. Hogyan maradok fitt időskorban is? Ez kemény munka. Egészséges táplálkozás, sok mozgás és kevés élvezeti cikk. Így hangzik az unalmas, de sajnos még mindig érvényes siker titka.
8. Segít, ha 50 évesen elkezdek edzeni? Jobb későn, mint soha! Az edzetlenek azonban előtte vizsgáltassák meg a szívük terhelhetőségét.



(Forrás: eletmod50.com) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése